Gatumode

Gatumode, eller streetfashion som det också kallas, är det samlingsnamn som beskriver ett antal modetrender som inte har uppstått i studior eller skapats av designers. Stilarna har istället skapats genom att olika individer och grupper använt sig av kläder och accessoarer för att på ett mer unikt sätt uttrycka sig, sitt intresse eller sin livsstil. De olika stilarna har med andra ord vuxit fram på gatorna.

Uttrycket myntades först på 70-talet, och många olika stilar av gatumode har vuxit fram sedan dess. Hippie-stilen är med sitt flower power, långa hår och utsvängda byxor en av de mer välkända stilarna inom gatumode. Skinheads är ett annat exempel, där bäraren genom åren ofta har bemötts av en mängd fördomar. För skinheads är det bland annat bomberjackor, kängor och rakade huvuden som gäller. Även hiphop-modet och den punkiga stilen har sitt ursprung i gatumodet.

Många modedesigners och trendskapare har hämtat inspiration från de olika stilarna när de skapat nya trender. Dagens mode har exempelvis på många sätt märkbart inspirerats av hippie-stilen. Bland annat med de långa, löst sittande klänningarna som finns i alla möjliga olika varianter av blommönster.

Det japanska gatumodet är väldigt unikt på många sätt. Det är väldigt populärt bland människor världen över och har inspirerat många stora modeskapare. De klädstilar som utvecklas på Japans gator är ofta mer vågade och extrema än på många andra platser i världen, och där finns dessutom fler skilda stilar än i de flesta andra länder. I Tokyo kan man exempelvis träffa på människor klädda i allt ifrån nallebjörnar till söta lolitaklänningar eller mörka gothkläder.