Så väljer du rätt hatt för din ansiktsform

Att välja rätt hatt kan verkligen förändra din outfit och ge en extra touch till din stil. Men det är inte alltid lätt att veta vilken modell som passar bäst för just din ansiktsform. I denna artikel ger vi dig tips på hur du kan välja rätt hatt för din ansiktsform och se till att du alltid ser ut som det fashionabla proffset du är.

Vilken ansiktsform har du?

För att kunna välja rätt hatt för din ansiktsform är det första steget att identifiera din egen ansiktsform. Det finns sex grundläggande ansiktsformer: oval, rund, hjärtformad, fyrkantig, rektangulär och diamantformad.

Oval ansiktsform

Om du har en oval ansiktsform är du en av de lyckligt lottade som kan bära nästan alla hattar! Detta på grund av att din ansiktsform är balanserad och har en proportionerlig symmetri. Testa olika hattmodeller och se vilken du trivs bäst i – allt från baskrar till kepsar kommer att passa dig fint.

Rund ansiktsform

För dig med en rund ansiktsform är det bästa valet hattar som balanserar ut formen på ditt ansikte. Tänk på att välja hattar med en hög krön och en bred brätte som hjälper till att förlänga ditt ansikte. En fedora-hatt eller en basker är perfekt för dig!

Hjärtformad ansiktsform

Har du en hjärtformad ansiktsform med bred panna och smalare käke? Då vill du välja hattar som balanserar ut dina drag. Hattar med en bred brätte som en cowboyhatt eller en floppy-hatt är bra val för dig.

Fyrkantig ansiktsform

Om ditt ansikte är fyrkantigt med en markerad käke och bred panna vill du välja hattar som mjukar upp dina ansiktsdrag. Hattar med rundade former som en floppy-hatt eller en basker är ett bra val för dig.

Rektangulär ansiktsform

För dig med en rektangulär ansiktsform med en markerad käke och långt ansikte är det bästa valet en hatt som breddar ditt ansikte. Hattar med en bred brätte som en fedora eller en floppy-hatt kommer att fungera bra för att balansera dina ansiktsdrag.

Diamantformad ansiktsform

Har du en diamantformad ansiktsform med breda kindben och smalare panna och käke? Då vill du välja hattar som mjukar upp din ansiktsform och balanserar dina drag. Hattar med en bred brätte och mjukare linjer, som en cowboyhatt eller en floppy-hatt, är ett bra val för dig.

Avslutande tips

Tänk på att det viktigaste är att du trivs i din hatt och känner dig självsäker i den. Prova olika hattar och se vilken du trivs bäst i och välj den som passar din stil och personlighet. Glöm inte heller att tänka på tillfället – olika hattar passar olika tillfällen. En cowboyhatt kan vara en perfekt accessoar till en festival medan en basker eller fedora kan ge en sofistikerad touch till din arbetsoutfit.

När du har hittat den perfekta hattmodellen för din ansiktsform är det viktigt att tänka på proportioner och hur du bär hatten. Se till att hattens krön är placerad mitt på huvudet och inte för långt bak eller fram. Tänk också på att hattens brätte inte ska skymma dina ögon eller skapa en skugga på ditt ansikte.

Ett annat tips är att matcha hattens färg och material med resten av din outfit. En hatt i läder kan vara snyggt till en rockig look medan en stråhatt passar perfekt till en sommardag på stranden. Tänk på att hattens färg också kan användas för att komplettera eller kontrastera din outfit.

Slutligen, glöm inte att ta hand om din hatt för att den ska hålla länge. Se till att förvara den på en plats där den inte blir tillplattad eller utsatt för fukt och rengör den regelbundet enligt tillverkarens instruktioner.

Med dessa tips är du nu redo att välja rätt hatt för din ansiktsform och ta din outfit till nästa nivå!