Slipsens historia

Slipsen är ju en av de mest ikoniska accessoarerna vi har idag. De har varit en del av det manliga modet sedan väldigt långt tillbaka men har även plockats upp av kvinnor på senare tid. Här tänkte vi ta ett titt tillbaka i tiden och se vad ursprunget för slipsen är och hur den har förändrats fram till idag.

De flesta anser att ursprunget till slipsen kommer från 1600-talet. Under trettioåriga kriget (1618-1648) hyrde kung Ludvid XIII av Frankrike legosoldater från Kroatien som bar ett tygstycke kring halsen som en del av sin uniform. Detta tygstycke fyllde funktionen att knyta ihop jackorna deras, men kung Ludvig tyckte att de hade en väldigt fin dekorativ stil. Han gillade dem så mycket att han gjorde dem till en obligatorisk accessoar för alla kungliga sammankomster. Och för att hedra legosoldaterna gav han tygstycket namnet ”la cravate”, vilket förblir namnet som används i Frankrike idag.

Detta mode spred sig sedan från Frankrike, som så mycket mode gjorde på denna tid, och tygstycket tog sig till stora delar av Europa och fortsatte att vara populär över 200 år. Under denna tid gjorde det inte väldigt mycket förändringar till stilen och formen, det enda som egentligen varierade var hur man knöt den. Knytningen kallad four in hand, som är en av de vanligaste knytningarna än idag, dök upp kring 1880-talet, innan vi ens hade den moderna utformningen på slipsen.

Det var faktiskt inte förrän 1920-talet som slipsen som vi känner igen den idag dök upp.  Under denna tid uppfann en man vid namn Jessie Langsdorf ett nytt sätt att klippa tyget vid konstruktionen av slipsar som lät dem återfå sin ursprungliga form efter varje gång man burit dem. Detta ledde även till många nya sätt att knyta slipsen.

Under de många årtionden som följde kom många nya former på slipsen, både bredare och smalare varianter har haft sina populära tider.