Så förvarar du dina kläder och skor rätt

En del av våra kläder och skor är mycket mer säsongsanpassade än andra. När säsongen är över åker dessa ofta in i garderoben och plockas inte fram förrän nästa år. Men om du gör detta med några av dina plagg eller skor bör du också se till att du förvarar dem rätt.

Gemensamt för allt du ställer bort är att de ska först rengöras och sedan förvaras både torrt och mörkt. De flesta har åtminstone ett utrymme hemma som kvalificerar, men om du har problem att hitta en bra plats bör du åtminstone se till att de förvaras torrt. Vad gäller ljuset går det alltid att använda lådor eller liknande för att stänga ute solljus.

När det gäller just skor är det huvudsakligen skinn och läder du bör vara extra uppmärksam på. Textilskor behöver sällan extra skötsel för att klara sig bra. Med skinn och läder bör du se till att smörja in dem innan du ställer bort dem. Du kan lätt hitta en mängd skovårdsprodukter online som hjälper dig med detta. Använd gärna skoblock också så de behåller sin form.

För kläder vill du ofta förvara dem i plast på något sätt. Det finns speciella plastpåsar du kan skaffa för just detta syfte om det gäller ett plagg som helst ska hängas och inte vikas. Alla kläder du viker kan du istället förvara i platslådor. Vanliga kartonger kan nämligen lätt dra till sig fukt och kan därmed sprida detta och eventuellt även mögel till kläderna.

Förvara gärna i ett utrymme där du har någon form av ventilation. Även detta hjälper till att hålla nere fukt, men även damm. Och om du stoppar in något som doftar antingen lavendel eller ceder kan du också förhindra djur som mal och pälsängrar att angripa kläderna.